Qua inkomen zit 54% van de Middellanders op een laag inkomen, 30 % op een middeninkomen en 16 % op een hoog inkomen. Aldus een grafiekje in De Middellandpost.
Ondine de Kroon is kunstenares en woont aan de Schietbaanlaan 82b. “Ik bewoon met mijn autistische zoon van dertien, die vandaag bij zijn vader is, een etage, en ik heb hierboven nog een halve zolder waar ik mijn kunstwerken opsla. Mijn geld verdien ik met onderwijsprojecten, opdrachten en verkopen uit mijn beeldende kunst. Verder heb ik een schoonmaakbaantje. Ook maak ik in opdracht kleurrijke grafmonumenten. En ik ontvang een aanvullende bijstandsuitkering omdat het niet lukt om van de andere inkomsten te bestaan. Alleen is die nu stop gezet omdat ze opnieuw willen bekijken of ze mij willen ondersteunen en zo ja, in welke vorm. Ik hoop niet dat dat lang gaat duren. Morgen ga ik opbellen om te vragen wat hun beslissing te betekenen heeft want er hangt nu een soort zwaard van Damocles boven mij hoofd.”
Hoe hoog, of laag, is de bijstandsuitkering?
“960 euro bij elkaar, maar ik krijg een aanvulling op mijn inkomsten van 260 euro per maand. Mijn woonlasten zijn 390 euro, maar daar krijg ik subsidie op. Iets van rond de 160 euro. En we ontvangen kinderbijslag.”
Noem jij je zelf arm?
“Nee, eigenlijk niet.”
De vraag is natuurlijk waar arm zijn van af hangt. Ik denk dat als je bijvoorbeeld gezond en gelukkig bent, je je minder arm zal voelen.
“Nou, ik heb mijn werk en daardoor ook de sociale contacten. We leven hier ook tussen mensen die minder arm zijn. Buren die mijn zoon af en toe iets toe steken. Dat scheelt ook. “
Wat goed dat ze zo reageren…
“Ja, mijn zoon kan wel eens een klusje voor iemand doen. Hij is puber dus hij heeft af en toe ook wel geld nodig om er bij te horen.”
Hoeveel heb jij nodig om elke maand van rond te komen?
“Mijn norm is dat ik wil proberen zelf 1200 euro te verdienen. Dan zou ik me redelijk gelukkig voelen.”
Waar bestaat jouw luxe uit?
“Dat ik geen gemis heb aan sociale contacten. En dat mijn zoon en ik redelijk gezond zijn.”
Hebbben jullie een hond? Die kan aan geluk bijdragen, maar kost ook het nodige.
“Ja, onder andere om de kosten hebben we een kanarie, maar die is net doodgegaan. We lieten hem altijd vrij door het huis vliegen, maar toen ik niet thuis was is hij verdronken in de gieter die ik met regenwater had gevuld om de planten water te geven.”
En een wasmachine?
“Dit is mijn eerste wasmachine sinds 1995, het was de goedkoopste die ze hadden en hij doet het nog steeds.”
Vind je een TV-toestel een luxe?
“Nee, want mijn zoon wil er bij horen en mee kunnen praten. Als je iets doet wat iedereen doet, dan voelt het alsof je mee doet. Ik heb nu een weekendkrant en dat vind ik wel een luxe. Het kost 11 euro per maand, maar dan kun je het nieuws voor de rest van de week digitaal volgen. Ik moet nog nagaan hoe ik die kosten in de administratie van mijn bedrijf kan verwerken.”
Heb je een eenmansbedrijf?
“Ja. Ik ben ZZP-er. Ik wil voorkomen dat ik in de normale bijstand beland en dan niet meer mijn zaak kan hebben. Nu kan ik mijn museumjaarkaart als bedrijfskosten aftrekken. Het lijkt me heel lastig om uit de bijstand te komen, terwijl ik nu het idee heb dat het beter gaat en dat het gaat lukken.”
Merk je dat crisis minder is geworden?
“Ja, ik heb weer opdrachten en een galeriehouder zocht contact met me. Ik merk wel dat het een beetje bijtrekt, maar ik denk dat er op cultureel gebied zoveel dingen kapot zijn gemaakt, dat die niet zo maar weer opgebouwd kunnen worden. Dat het echt een soort kapitaalvernietiging is geweest.”
Vakantie, lukt dat?
“Ja, we zijn zes dagen naar België geweest, naar een jeugdherberg, en de fietsen hebben we meegenomen in de trein. Vorige jaar hebben we gekampeerd, maar toen mocht het fietskarretje de trein niet in.”
Ondine wordt omringd door haar eigen mooie kunst. Haar specialiteit is linoleumsneden, die ze met allerlei materialen combineert. Als je zou dagdromen over je inkomen, waar droom je dan van, vraag ik.
“Het zou heel fijn zijn als ik een soort basisinkomen zou kunnen krijgen uit iets reguliers, bijvoorbeeld rondleidingen geven. Dat is een soort droom. Ook voor mijn zoon. Hij heeft net geld voor een smartphone gespaard. Dat kan ik niet betalen.”
We praten verder over haar eigen werk. Het is natuurlijk te gek voor woorden dat je niet kan leven van je eigen creatieve talenten. De zolder staat vol met dingen die ze gemaakt heeft. Ik vraag hoeveel dat kunstbezit waard is. Ze weet het niet, maar vermoedelijk duizenden euro’s. Ook al maakt Ondine heel toegankelijke producten, de vraag is hoe die te verkopen. Ik denk er over na en geef haar enkele adviezen. Voor wat die waard zijn.