De eerste talkshow, gisteravond in de Oranjerie aan de Volmarijnstraat, verliep in grote lijnen goed. Mijn vriendin Winnie Roseval was gastvrouw namens de Volmarijnstraat Oost. We hadden gezorgd voor koffie, thee, bier, limonade, mandarijnen en Marokkaanse koekjes. Bij binnenkomst draaide ik oude liedjes van de legendarische linkse popgroep Bots. Mijn wens om klein te beginnen werd gehonoreerd. Er waren veertien mensen, zowel specifiek genodigden als spontane binnenvallers, allemaal serieus geïnteresseerd. De helft van de bezoekers woont in Middelland. Het werd een rondetafelgesprek aan een tafel die niet rond was. Eerst maakten we uitvoerig kennis met elkaar. Daarna legde ik mijn plannen en motieven uit:
Stap 1: Beginnen met 100 dagen buurtonderzoek, een talkshow, een TV-serie over vormen van zelforganisatie en een cursus ‘Rotterdam voor gevorderden’.
Stap 2: Proberen een kleine harde kern van vrienden te vormen om eventuele verdere ideeën te ontwikkelen.
Ook legde ik mijn aanpak een beetje uit. Het moet organisch verlopen, relaxed, met veel lachen, twijfelen en een zelfkritische houding. De gemeente als partner.
Vragen voor Emmanuël
Wat al gelijk mislukte was mijn poging om te starten met een mix van allochtone en autochtone bewoners. Mijn Iraanse en Bulgaarse vriendinnen verschenen niet en Emmanuël uit Eritrea, die ’s morgens nog in café Terminus beloofd had te zullen komen, kwam niet opdagen. We vroegen ons af wat daar van de reden zou kunnen zijn en wat we er aan kunnen doen. Ik had Niels, student uit de Claes de Vrieselaan, gevraagd om de dialoog met Emmanuël aan te gaan door vijf vragen voor hem te bedenken. Ook hij vond het jammer dat zijn nieuwe vriend uit het café er niet was. De vragen die Niels en zijn vriendin hadden willen stellen waren:
- Wat wilde je (later) worden toen je twaalf was?
- Wat zou je op je eerste werkdag doen als je president van Eritrea zou zijn?
- En idem als je president van Nederland zou zijn?
- Wat is je droom voor de komende jaren?
- Waar wil je oud worden?
Niels laat nog weten dat hij wil blijven proberen zijn vragen te stellen. Wat hem betreft kan dat ook onder elkaar in Terminus. Ja, goed idee.
Historicus Han van der Horst is ook van de partij. Hij vertelt dat het hem in Schiedam ook nauwelijks lukt om ‘allo’s’ en ‘auto’s’ tijdens bijeenkomsten te verenigen. Ik zeg dat we bij de tweede talkshow, 22 september in Dates, opnieuw een poging gaan ondernemen om meer diversiteit tot stand te brengen. Na afloop gaan we opnieuw naar café Terminus, maar daar treffen we Emmanuël niet.
Reactie van Joke van Bilsen
Via de e-mail reageert Joke op de eerste talkshow:
Beste Nico,
Het was leuk gisteravond! Ik keerde weer geheel geïnspireerd naar huis.Waardoor ik natuurlijk niet kon slapen.Er schoten mij vannacht enkele ideeën door het hoofd:* Wanneer je weer op veldtocht bent, ga dan eens naar de Turkse fietsenmaker aan de 2-e Middellandstraat “Nova Bike”, (de eigenaar noemen wij stiekem de George Clooney van Middelland, hij is nl. erg knap/goed gelukt). Hij noemt zijn klanten bij de voornaam. Zijn zoontje zit bij mijn zoon in de klas, op het Wolfert Tweetalig.* In Middelland wonen de kunstenaars van Observatorium, hun studio is ook aan de Volmarijnstraat.* In mijn straat heb je de poort van het voormalig joods ziekenhuis, waar voor WO II de ambulance in- en uitreed. Rond Kerstmis heb je altijd bijeenkomsten in die poort. in de Joost van Geelstraat was vroeger een synagoge. Mijn vriendin en journaliste Liesbeth Smit heeft, meen ik, haar eindscriptie geschreven over de joodse bevolking in West, voor de uitbraak van de oorlog. Zij woont ook aan de Mathenesserlaan.*Aan de Claes de Vrieselaan met de hoek van de Schietbaanlaan zit Thuis in West van Bram en Inge Dingemanse, zij belijden een geloof, ik weet niet precies welk, maar zij staan midden in het leven. Zo organiseerde zij afgelopen zomer een camping in het Brancopark voor kinderen uit de buurt!* Binnenkort is er weer rommelmarkt in de Duitse Kerk aan de ’s Gravendijkwal hier is de link: http://home.kpn.nl/deg-rotterdam/* Oostervant heeft onlangs de wereldkaart uitgegeven voor mensen met een kleine beurs, zodat zij wel aan allerlei activiteiten mee kunnen doen. Vluchtelingen van de Pauluskerk mogen daar gratis zwemmen en iedere maandag kun je aanschuiven voor een lunch!* Morgenavond is er een bomenwandeling door het Heemraadspark onder leiding van ecoloog Han van Hulzen in samenwerking met Buurt Bruist en het Rotterdams Milieucentrum, aanvang 19.00u. in de speeltuin.En ikzelf ga deze week nog collecteren voor het KWF, ook altijd een gelegenheid voormooie gesprekken!O, ik vergeet Michiel aan de Schietbaanlaan, in het voormalige pand van Wolders! Hij heeft daar een opslag van tweedehands meubels, ook wel vintage genoemd. Hij had eerst een winkel aan de Binnenweg met meubels uit de jaren 70. Hij is iedere vrijdag geopend tot 14.00u. -21.00uOok heel bijzonder is de keuken van:
Stichting En Route
Duivenvoordestraat 1C
3021 PA Rotterdam
Tel: 010-4773570
E-mail: info@stichting-enroute.nlEn kunstschilder Jeroen Allart: ’s Neerlands meest belovende talenthttp://www.jeroenallart.nl/Nou doei!Joke
Ik ben blij met deze goede en praktische tips, en heb van Joke toestemming ze hier te publiceren. Misschien ga ik met sommige tips nog aan de slag.
De eerste week van de Middellandman zit er op. Gevangen in ruim vierduizend woorden. Ik nam mij voor te beginnen met buurtonderzoek, maar er kwamen veel verrassingen tussendoor: het drama van de omgewaaide boom, de ontdekking van de Oost-Afrikanen in café Terminus, en het leren kennen van nieuwe Middellanders. Nu wil ik me alsnog wat meer gaan concentreren op de research. Schuin tegenover mijn huis ligt het oude gemeentearchief. Het gebouw gaat nu dienst doen als Angolees consulaat. Jammer dat het huidige archief buiten Middelland huist.