De harde kern van actieve bewoners, wijkambtenaren en wijkpolitici waren gisteravond (2/3/2016) in het Wijkpaleis bijeen om de voorlopige begroting van Mooi, mooier, Middelland (MMM) te bespreken. Dat verliep soepel. De begroting was als een placemat onder de heerlijke koppen soep geplaatst. Robbert de Vrieze van WIJ Delsfhaven begon met een korte uitleg van de geprojecteerde cijfers. “Het is nu nog een beetje een ‘vuile’ begroting met rijp en groen door elkaar heen. Er komt later nog 1,7 miljoen vanuit de clusters bij. Dertig duizend euro gaat naar de vrijwilligers.”’ We begonnen met een discussie over de grootste uitgave van € 3 miljoen voor de ‘verdunning’ van de opvang aan de ‘s Gravendijkwal. De meeste aanwezigen waren het oneens met dat project. Uitgelegd werd dat daar al eerder afspraken over waren gemaakt en dat als die uitgaven lager uitvallen, er ook ruimte ontstaat voor andere bestedingen. Iemand stelde voor om het woord ‘verdunning’ te veranderen in ‘integratie’. Een ander vond dat die post in het vertoonde blokkenschema een andere kleur moest krijgen. Weer een ander zei: “Het zijn zulke gesloten blokken. Kan het niet wat meer Barbapapa worden?” (Dat zijn getekende poppetjes die in van alles kunnen veranderen.)
De Middellandman opperde om een aantal reserveplannen aan de begroting toe te voegen, die snel kunnen worden ingezet als andere uitgaven in de praktijk lager blijken uit te vallen.
Hierna ontstond er een discussie over het aanstellen van de projectleiders. Iedereen was het er mee eens dat daarvoor goede spelregels moeten worden opgesteld. Informatie en ideeën hiervoor zouden op een site met een ‘taken-, plannen- en vacaturebank’ kunnen worden geplaatst. Ook waren er vragen over de projectleider en zijn team (plus de bijbehorende kosten) voor de revitalisering van de Middellandstraat en het Middellandplein.
Ik vind dat je bij de uitwerking van MMM eerst moet kijken naar de kwaliteiten van de bewoners van Middelland. Toen ik zei dat ik zo een lijstje kan maken met namen van deskundige en ervaren buurtbewoners, die je zou moeten vragen om bij MMM een rol te gaan spelen of op nieuwe functies te solliciteren, klonk er hard gelach. Alle reden om het eerste lijstje nu prijs te geven. Daarbij streef ik niet naar volledigheid, maar ik noem een aantal namen van Middellanders die mij te binnen schieten. De volgorde is willekeurig.
Marieke Hillen, Vincent Lo, Els Desmet, Jan Maas, Esra Kirkaya, Godfried Engbersen, Jeroen Leemans, Liz Vedder, Nienke Bouwhuis, Joke van Bilsen, Winnie Roseval, Ferial Kheradpicheh, Luc Manders, Dick Molenaar, Liesbeth van der Kruit, Gina Kranendonk en Salih Bunyamin Karaarslan. Wordt niet boos als ik je hier niet vermeld. Ik weet dat de lijst nog veel langer kan zijn. Het is meer om te laten zien hoeveel kanjers er hier wonen. De komende jaren zouden wat mij betreft veel ambtenaren die niet in Middelland wonen maar er wel werken waar mogelijk geleidelijk aan vervangen moeten worden door (even of zelfs meer) deskundige bewoners van Middelland. Daarbij denk ik ook aan de vele ZZP’ers die daarbij betrokken zouden kunnen worden.
Een van de aanwezigen wilde weten wie de eigenaar van dit MMM-proces is (het jargon was weer niet van de lucht). Dat zijn Lot Mertens en Roger van der Kamp. Lot benadrukte dat er een verschil is tussen 2016 en de jaren daarna. We praten nu vooral over de begroting van 2016. De cijfers voor 2017 en 2018 zijn nog indicatief. Ook werd afgesproken om begin november van dit jaar een evaluatie-moment in te lassen. Karin Wolters (accountmanager Veilig voor Delfshaven) miste het woord ‘participatie’. “Jullie moeten er voor zorgen dat MMM van iedereen in Middelland is.” Bij de presentatie op 7 maart vanaf 18.00 uur in de Oostervant zal goed aan de aanwezige bewoners (‘Komt allen tesamen, jubelend van vreugde.’) worden uitgelegd in hoeverre men iets aan al die nieuwe plannen heeft en bij welke initiatieven men een rol kan gaan spelen. Er werd voorgesteld om de bewoners een zakje zaad te geven.
Ik praatte nog wat na met Lisette Klas die woont aan het Branco van Dantzigpark en daar ook actief is. “Ik bemoei me met het spelen op het plein. De glijbaan is weg. Dat was vanwege veiligheidsredenen. Hij stond er al sinds 1995 en er was houtrot aan de onderkant geconstateerd. We zijn nu druk bezig met het neerzetten van nieuwe speeltoestellen.” De vrouwen van het Brancopark stelden tijdens de bijeenkomst kritische vragen over de projectmanager. Ik vraag Lisette aan wat voor iemand zij zelf denken. “Iemand die in Middelland woont, weet wat er gebeurt en die ook weet hoe ons park gebruikt wordt. We hadden iemand op het oog die daar geschikt voor zou zijn.” Ik stel haar voor om de functie van de projectleider te beschrijven, een sollicitaiteprocedure op te zetten en de eventuele kandidaat te vragen om te solliciteren. “Ja. Degene die wij op het oog hebben zou ook naar andere plekken kunnen kijken.” Als ik even later vertrouwelijk hoor om wie het gaat, ben ik gelijk enthousiast. Zo iemand doorstaat de procedure glansrijk.
Extra mededeling over cursus ‘Wat wil ik met mijn leven?’
Aanstaande zaterdag start (wegens succes geprolongeerd) mijn cursus ‘Wat wil ik met mijn leven?’ Vanaf 10.00 uur bij de Volksuniversiteit aan de Heemraadssingel. Met een interessante groep mensen praten we onder andere over werk, relatie en invulling van de vrije tijd. Ik zou het leuk vinden als er nog een paar Middellanders mee doen. Er is nog plaats voor enkele personen. Wil je nog wat meer info, mail me dan gerust: nicosnews@xs4all.nl
Ha Middellandman, Ik moest even los gaan op het thema eigenaarschap. Daardoor vergat ik helemaal aan je te vragen waarom mensen hard moesten lachen toen je je hard maakte voor het benutten van kwaliteiten van mensen die in Middelland wonen en werken. En een klein type foutje is dat Radboud… Lees verder »
Goedemorgen Middellandmand, Met interesse heb ik je blog gelezen als reflectie op de avond. Twee zinnen vallen mij en ze hebben te maken met een ‘hiërarchie’ in de woordkeuze die ik erin ervaar. Deze week ben ik sterk met ‘woorden’ bezig. Welke woorden gebruik je en wat zegt dat? Ik… Lees verder »