DAG 8: Horeca op een stukje Nieuwe Binnenweg

6 minuten leestijd


6BhmeFacw2B--7urdI9f4VDIJ36OAJ6uWfOU8JrVLf8
De stickers zijn klaar. De tekst: “De Middellandman was hier”. Die kan ik op alle plekken plakken waar ik kom of geweest ben. Vandaag is dat de Nieuwe Binnenweg tussen de ’s Gravendijkwal en de Heemraadssingel. Als ik vroeger buiten de deur ging eten, dan kwam dat meestal neer op een restaurant en twee of drie gangen. Nu lach ik daar om. De eetcultuur is totaal gewijzigd. Door de crisis, de komst van buitenlanders en veranderende opvattingen over al of niet verantwoord eten en bewust afvallen.

Eerste eetsteekproef in 2014
Een tijdje geleden alweer stelde de huisfilosoof voor om alle eettentjes op het Middellandse deel van de Binnenweg aan een culinaire inspectie te onderwerpen. Dat werd een leuk project. We aten en dronken, maakten aantekeningen en foto’s en we verzamelden flyers en menu’s op negen plaatsen: De Kookpot, King Foeng, Palloes Afhaalcentrum, Sranang, Tadim, Arq, Warung Mirosso, La Bandera en Wok 24. Over het algemeen was de kwaliteit van het eten ruim voldoende, de prijs-kwaliteitverhouding goed, maar de bediening wat minder. Sranang kreeg van ons de hoogste waardering, terwijl Tadim, Arq (inmiddels gesloten) en La Bandera ook goed scoorden. De Kookpot en vooral Wok 24 vielen tegen.
In Sranang eten we vegetarische roti en bonensoep met peen en kip, plus kroepoek. We drinken Mogu Mogu, sap met stukjes ananas. De rekening voor 2 personen eten en drinken bedraagt slechts € 16. De filosoof noemt het eten ‘solide’.TmxhAj1Z27Xc-ZTrRcyOA79i4oI2VdCeuz0lTshbYy0

Dertig plekken
In een periode van drie jaar neem ik dertig eet- en drinkgelegenheden onder de loep. Ik loop nogmaals dat traject na. Ik vertrek bij café Het Spinnewiel, keer om bij café Hensepeter en eindig bij The Other Place. Als een soort vreemd gedicht:
Chez Moi verdween helaas.
Een Indiaas restaurant daarnaast, Desi Village, eveneens.
Filomena’s Pasta, van drie Italiaanse broers, kon het evenmin bolwerken.
De Rotterdamsche Kookpot houdt het hoofd nog fier boven water.
African Appetit, hoek Binnenweg-Claes de Vrieselaan, staat nog op ons lijstje.
Heavenly Cupcakes is bijzonder.
King Foengs fastfood blijft ook overeind.
Filo Filo is nieuw, Grieks, en loopt goed. De ijszaak die eerst op dezelfde plak zat, smolt weg.
Palloes Afhaalcentrum. We moesten huilen van de bara, zo scherp was ‘ie.
La Zia Maria: gastvrije Siciliaan, lekkere delicatessen.
Bogaz is net zo somber als zijn overleden voorganger, The American Pizza.
The Burger House, net gevestigd, modern interieur, geen idee wat er van wordt.
Grillig: sandwiches, idem. Veel echt hout binnen.m7KLN4chVJFLxq8e3DMjR3z5VNxSW6An4vg-RO60UJo
Ik steek de straat over en loop weer terug.
Pistache Halab: Arabisch, gloednieuw, moet zich gaan bewijzen.
Sranang: Chinees-Surinaams eethuis, een begrip.

Shoarma-snackbar Madrid heeft een nieuw jasje aan.
Tadim, een gevestigde Turk.
Vegetarisch restaurant Arq is dicht. Waarom? Waarheen?
Warung Mirosso: het zoveelste Surinaamse afhaalrestaurant.
Urban Espresso Bar op de hoek: hotspot, beste koffie, prima eten.
Snackbar Peppie: hangout voor nachtbrakers.
Wok 24 is niet 24 uur open.
La Bandera, een sympathieke nieuwkomer.
Marina Fish: ook een nieuweling met kibbeling en lekkerbek.
Het Kaapverdiaanse restaurant is heel donker. Ziet er meer uit als een café.
Lucky Cheu: naast Surinaams ook Antilliaans.
Zainab Roshni Mahal: tandoori curryhouse met lekker buffet en leuke lichtjes.
Mixed by Mel: halal met Wifi en DE-koffie en -thee. Snacks en sweets. gloednieuw.
Vermeyden: delicatessen en wijn.
Eetcafé Elvan is al weer te huur voor een nieuwe gelukzoeker.p9upRo3YxxA9f0bvFgCWXdW1cmYXr6bWGj37wF7USUU

Na deze horeca-check trek ik mijn conclusies: in dit deel van Middelland is een mooie mix van mogelijkheden om te eten en te drinken. Culinaire globalisering. Er zijn opvallend veel al lang bestaande Surinaamse tentjes die stuk voor stuk redelijk rendabel lijken te zijn. De vraag is of de nieuwelingen, ik tel er een stuk of elf, het hoofd boven water kunnen houden. Vijf zaken besloten om er mee te stoppen. Er is dus een groot verloop. Er zijn nu minstens vijf plekken waar je goede koffie kan drinken, alleen gek genoeg nergens ’s avonds na zes uur. Ontbijtmogelijkheden zijn beperkt en vooral pas vanaf negen uur. Voorts lijkt afhalen en cateren de nieuwe trend. De burgergolf is nu ook op de Binnenweg aangespoeld.
We willen snel, makkelijk en goedkoop eten. Zo nodig halen we de (opwarm)maaltijden bij de EKO-plaza of de Albert Heijn.

Mijn Middelland Binnenweg Appels & Peren Top 10:
10 Palloes Afhaalcentrum (Hindoestaans-Javaans-Chinees afhaalcentrum + catering)
09 Tadim (Turks, shoarma, kapsalon, ayran, veel sla, Besiktas)
08 Snackbar Peppie. (Zoek op Youtube naar ‘muziekvideoclip Peppie’)
07 La Bandera (nieuw: Dominicaans, “If food is like music, play on”)
06 Vermeyden (de beste broodjes, lunch, de salades van Chez Moi)
05 La Zia Maria (Italiaans, traiteur, catering)Shov261NqCW3RUkri3ffv1jRSQ_fE62da8MLRY2b6lM
04 Filo Filo (bladerdeeg, ontmoetingsplek van Grieken, overdag, tuin)
03 Sranang (hoogste waardering door de inspecteurs)
02 Zainab Roshni Mahal (goede plek om goedkoop te eten met een groep)
01 Urban Espresso Bar (goede sfeer, hoge kwaliteit, netwerkplek)

0 0 stemmen
Artikel waardering
3 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
middelkoop

wat bedoelt u met de kookpot en vooral wok 24 viel tegen zeer onduidelijk wat u hier bedoelt als het om de kwaliteit van eten gaat dan heeft u het mis want smaken verschillen nog al dus u kunt niet van uzelf uitgaan bediening vind ik nogal extreem want dit… Lees verder »

Joke van Bilsen

Nou, ik ben het niet eens met uw keuze om Palloe op nummer 10 te plaatsen! Meneer Palloe maakt heerlijk eten, en je kunt enorm varieëren, wanneer je bijvoorbeeld een vegetarische roti wilt samenstellen. Vroeger werd ik altijd ziek (echt) na het nuttigen van roti, ws van de enorme ladingen… Lees verder »

Previous Story

DAG 7: Start research

Next Story

DAG 9: Info over Middelland