Op 29 april verschijnt de reprotage over de Middellandman in de Rotterdam-bijlage van de NRC. Een regelrechte coverstory. Het logo van de Middellandman is op de Beukelsdijk geprojecteerd. Drie pagina’s en zeven foto’s. Misschien wat veel van het goede, al kan publiciteit voor een goede zaak natuurlijk nooit kwaad. Ik ontving veel lieve reacties, het begon met een tweet, en een nieuwe ondernemer wil met me afspreken. Misschien dicht hij mij kennis toe waarover ik niet beschik.
Ook ik vond het een aardig verhaal, goed van sfeer vooral. Wat je leest is de selectie en interpretatie van zo’n zeven uur wandelen en praten, door journalist Willem Pekelder die hier en daar andere accenten legt dan ik zou hebben gedaan. Mijn vakbroeder zet mij meer neer als een deelnemer aan het zogenaamde ‘cocreatieproces’ dan als een onafhankelijke journalistieke onderzoeker. Inderdaad vervul ik beide rollen, maar er zit wellicht meer nieuws in mijn visie op de noodzakelijk geachte veranderingen, dan op de voortzetting van het bestaande beleid in Middelland.
Dat mijn blog even op een lager pitje staat komt omdat ik druk ben met twee activiteiten in het kader van de Ode aan Middelland, een mini-buurtconcert en een TV-serie. Enige tijd geleden schoot mij het idee te binnen om een ode aan mijn buurt te brengen. De kunst om de verborgen kwaliteiten zichtbaar te maken.
In eerste instantie wilde ik op zoek gaan naar Middellanders die actief bezig zijn of waren met schrijven, zingen en muziek maken, maar je zou ook aan beeldende kunstenaars en danseressen kunnen denken. Wat zou het leuk zijn om die op een prettige plek hun kunsten te laten vertonen aan hun mede-buurtbewoners. Ik speelde met de gedachte om de eigenaar van het enigszins in diskrediet geraakte jazzcafé Dizzy voor te stellen om van Dizzy meer een buurtcafé te maken, maar de onaardige bediening daar weerhield me van dat initiatief. Dat geldt niet voor de aardige jongeman met bril en krulhaar die mij onlangs op die legendarische plek nog bitterballen serveerde.
Na twee oriënterende bezoeken aan het nieuwe theatercafé Mooi Weer & Zo besloot ik om op die plek het Ode-concert te organiseren. Hoe rijk is onze wijk aan cultuur en bijbehorende talenten? Op mijn eerste open oproep werd nauwelijkds gereageerd (zie Dag 76). Toen dook ik in mijn eigen vriendennetwerk. Keimpe de Jong stuurde gelijk zijn Middellandlied. Buurman Rutger wilde graag op zijn gitaar spelen. Mijn vriendin Zita Duson reageerde ook direct positief. Met haar heb ik de afgelopen jaren op gezette tijden het Rotterdamse nachtleven onveilig gemaakt. Zita had een toepasselijk, zelf gemaakt liedje over de Binnenweg in haar portefeuille. En Wim Millenaar die een stukje verderop de laan woont wilde wel met zijn vrienden wat latin komen vertollken. Jazz-diva Mijke Loeven zei even geen tijd te hebben. Daar krijgt zij spijt van. Mijn Cabo-maat ‘Rasta Sjors’ zegde eveneens toe, om te zorgen voor het Kaapverdiaanse geluid. Alice Fortes en Marieke Hillen trommelden ook enige onbekende talenten op: Bellita Carol en Karim van Peet. Via diverse andere kanalen ging ik nog gericht op zoek naar muzikale medelanders. Ik had goed contact met Roufaida Aboutaleb, Rajae El Mouhandiz, met programmeurs van Rotown en zQuence, maar dat leverde om allerlei redenen nog niet direct concreet resultaat op. Ik beschouwde die zoektocht als een investering in de toekomst. Het leuke van muziek is dat die zelf heel internationaal is. Zo gebruikt de van oorsprong Friese Keimpe een Zuidafrikaanse melodie voor het Middellandlied en speelt Wim Braziliaanse Choro muziek. Muziek als bindmiddel tussen mensen en culturen. Ik benaderde verder de dichters Hans Sleutelaar, die ooit het tijdschrift ‘gard sivik’ runde vanaf de Essenburgsingel 127-b, en Rien Vroegindeweij.
Ondanks de enorme voorpubliciteit via sociale media, persberichten, flyeren en wat dies meer zij, viel de opkomst bij het ‘Ode aan Middelland’-concert op 23 april een beetje tegen, maar de sfeer was prima en het concert (plus de eerder die dag gemaakte opnamen voor de tv-serie via Open Rotterdam) vormden een prachtige eerste afspiegeling van de vocale en muzikale kwaliteiten die in Middelland aanwezig blijken. Het Middellandlied, inclusief de speciale sax- en neusfluit-soli, klonk fantastisch. Het mini-concert is op 6 mei te zien via Open Rotterdam TV (lokale omroep). Oordeel zelf en geef je op voor het volgende concert.
Middelland op TV
Behalve dit concert wordt er in een tv-serie, die dus op 6 mei begint, ook op een andere manier een ode aan Middelland gebracht. De eerste thema’s en hoofdpersonen zijn:
I De Middellandstraat met Ron van Gelder vanuit kapsalon Ben;
II Groen in Middelland met Nienke Bouwhuis vanuit haar kantoor aan de Graaf Floris, hoek Beatrijsstraat;
III Vroeger & nu met Gerard Meuldijk vanuit café Hensepeter;
IV Het programma Mooi, Mooier Middelland met Lot van Gelder en Els Desmet vanuit het Wijkpaleis;
V Veiligheid met agent Peter Oorebeek vanuit de politiepost Duivenvoordestraat.
De kans is groot dat er nog meer afleveringen volgen, met verrassende gasten.